Lillamalma.com
Kyrkor i hjärtat av Sörmland

Kyrkor i hjärtat av Sörmland

Runt om i Sverige finns det fullt av kyrkor och katedraler i städer och på landsbygden, och i de flesta fall är kyrkan den äldsta byggnaden i kommunen. Det finns sammanlagt ca 3700 kyrkobyggnader som tillhör Svenska kyrkan, då är inte frikyrkobyggnader inräknade. Bara i Sörmland finns närmare 100 kyrkobyggnader och många av våra kyrkorna och katedraler är sevärdheter idag och ett kulturminne.  

Kyrkor och katedraler i Sörmland

I hjärtat av Sörmland finns många kyrkobyggnader med en imponerande historia som idag har blivit en populär sevärdhet, då många fascineras av dess historia. Här är några av de mest besökta sevärdheter som finns i Sörmland. 

Floda kyrka

Floda kyrka anses vara en av landets märkligaste landsortskyrkor och har ett utseende som en pittoresk katedral. Kyrkan är byggd av sten och uppfördes ursprungligen under 1100-talet. Efter en stor brand 1818 gjordes en rejäl upprustning av kyrkan som sedan invigdes så sent som år 1888.

S:t Nicolai kyrka

Kyrkan drabbades av många bränder mellan 1500-talet fram till 1719, och sista gången totalförstördes hela kyrkan. Dock är S:t Nicolai kyrkas äldsta delar från 1200-talet. På 1920-talet genomfördes en genomgripande restaurering och det var då kyrkan fick sin imponerande inredning.

Strängnäs domkyrka

Strängnäs var ett biskopssäte redan på 1100-talet. Byggnadsarbetet av den mäktiga domkyrkan påbörjades omkring år 1260, och själva kärnkyrkan var färdig år 1330. Senare under medeltiden kompletterades kyrkan med högkor, sakristior, torn och sidokor. 

St. Botvids Kyrka

På klippan ovanför Oxelösunds stads torg reser sig en intressant kyrka med sitt lite udda läge och arkitektur. Kyrkan har varit ett sjö- och landmärke sedan 1957 då den byggdes av arkitekten Rolf Bergh. 

Klosters kyrka i Eskilstuna 

Kyrkan ritades av arkitekten Otar Hökerberg och stod klar år 1929. Kyrkan är 70 meter lång, 20 meter bred och de två tornen når upp till 62 meters höjd.